Kitettek magukért a Hidegvérű tenyésztőink a XIII. KÁN-on!

Idén XIII. alkalommal került megrendezésre a Kaposvári Állattenyésztési Napok Kaposváron 2019. szeptember 13-15. között. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 10 tenyésztőjének köszönhetően 33 egyedet mutatott be a neves rendezvényen. A Nemzetközi tenyésztői munkának köszönhetően jó kapcsolatot ápolunk a Bolgár Hidegvérű Egyesülettel, akik elfogadták meghívásunkat a KÁN-ra. A Bolgár küldöttség kettes fogatával vett részt a megnyitón és a hidegvérű programjainkban.

Az idei évben 30 éves a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület és 65 éve ismerték el a Magyar Hidegvérű fajtát. E kettős évforduló keretében az Egyesület és annak tagjai színvonalas műsorral és tenyészállat bemutatóval járultak hozzá a KÁN programjaihoz

A kiállításon a küllemi bírálaton és a fajtabemutatón kívül számtalan közönségprogramban vettek részt tenyésztőink.
Kettes fogat karusszel bemutatására és rönkhúzó bemutatóra is sor került, valamint különböző fogatolási módokban befogott és bemutatott hidegvérű lovak szórakoztatták a közönséget.

E programban láthatóak voltak a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontjának bőszénfai, egyes fogatban bemutatott ménjei, valamint Bisztricz Lajos hoboli, Varga József magyarszéki kettes fogatai, Szalai Bence Dániel kaposfüredi, Szentpétery Szabolcs Félix vízvári tenyésztők hármas ménfogatai, Pekár László perekedi tenyésztő négyes kancafogata, valamint Nagy Ferenc tiszaföldvári tenyésztő hidegvérű ötös ménfogata.

Árvai Ágostonnak (többszörös nyertes rönkhúzásban) és a Kaposvári Egyetemnek köszönhetően bemutatásra került, hogy mekkora erővel rendelkeznek ezek a hidegvérű lovak, és valójában az évek során milyen céllal is tenyészették ki őket. A csatában a közönség is részt vehetett – a gyerekek nagy örömére -, amikor ló és ember erőpróbájára került sor. Egy-egy pillanatra úgy tűnt, az ember az erősebb, de végül Árvai Ágoston ménjei bebizonyították, hogy erőben a ló az úr.

A közönségprogramban nagy sikert aratott a hidegvérű csoportok lott bemutatója is.

A XIII. KÁN fajtabírálatának eredménye a következőképpen alakult:

A bíráló bizottság idősebb kanca és fiatal kancaosztályban hirdetett eredményt.

A fiatal kancaosztály legeredményesebb lova Ánizs lett, amely egy 2016. évi születésű sárga kanca. Tenyésztője, tulajdonosa és kiállítása a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpont bőszénfai hidegvérű ménese.

Az idősebb kancaosztály legjobb eredményét Regina érte el, amely 2012. évi születésű fekete kanca. Tenyésztője, tulajdonosa és kiállítója Bisztricz Lajos Hobolból.
Az osztály második legeredményesebb kancája Mirza lett, amely 2012. évben született pejderes kanca, melynek tenyésztője Kreka Ferenc Karádról. Tulajdonosa és kiállítója Varga József Magyarszékről.

A méneknél szintén idősebb és fiatal ménosztályban hirdetett eredményt a bíráló bizottság.

A fiatal ménosztály legjobb eredményét 6072 Hobol – 279 Orbán, egy 2015. évi születésű fekete hidegvérű mén érte el. Tenyésztője Bisztricz Lajos, Hobol, tulajdonosa és kiállítója Nagy Ferenc, Tiszaföldvár.

Az idősebb ménosztály legjobb eredményét  5793 Pereked – 148 Legény, 2013. évi születésű szürke mén érte el. Tenyésztője, tulajdonosa és kiállítója Pekár László, Pereked.

Az osztály következő legjobb eredményét 5790 Hobol – 128 Bandi, 2013. évi születésű fekete mén érte el. Tenyésztője Bisztricz Lajos, Hobol, tulajdonosa és kiállítója Szentpétery Szabolcs Félix, Vízvár.

A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület a XIII. KÁN-on megjelent tenyésztőknek különdíjat ajánlott fel. A különdíjakat kapták:

– A Bolgár Hidegvérű Lótenyésztők a kiállított hidegvérű lovaik bemutatásáért.
– Nagy Ferenc, tiszaföldvári tenyésztő a bemutatott ötös hidegvérű ménfogatáért.
– Pekár László, perekedi tenyésztő a bemutatott négyes hidegvérű kancafogatáért.
– Szentpétery Szabolcs Félix, vízvári tenyésztő a bemutatott hármas hidegvérű ménfogatáért.
– Szalai Bence Dániel, kaposvári tenyésztő a bemutatott hidegvérű ménfogatáért.
– Árvai Ágoston, nagykátai tenyésztő a hidegvérű fajta használati bemutatásáért.
– Kovács Tibor, segesdi tenyésztő a 5799 Segesd  330 Anti nevű hidegvérű mén bemutatásáért.

További különdíjat ajánlott fel Paska Ferenc, fonói hidegvérű lótenyésztő. A díjat a bolgár hagyományőrző hidegvérű fogat bemutatásáért Ivan és Georgy Ivanov kapta.
A 2019. évi ménvizsga győztesnek felajánlott különdíját pedig Nagy Ferenc, tiszaföldvári tenyésztő 5961 Tiszaföldvár – 230 Banda nevű, 2016-os születésű fekete hidegvérű ménje kapta. Tenyésztője, tulajdonosa Nagy Ferenc, Tiszaföldvár.

 

A XIII. Kaposvári Állattenyésztési napokon a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület elnyerte a Magyar Állattenyésztők Szövetségének tenyésztési nagydíját, amelyre méltán lehetnek büszkék mindazok a tenyésztők, akik segítették ennek a díjnak az elnyerését.

Kassanin Milán, Dr. Wagenhoffer Zsombor, Baranyai Sándor (fotó: MÁSZ)

 

A színvonalas bemutatók és közönségprogramok tenyésztőink nélkül nem jöhettek volna létre, köszönjük nekik!

 

Fürész Eszter, Baranyai Sándor

 

Képek: