Hidegvérű ménvizsga Tiszaföldváron – 2019. április 4.

2019. április 4-én került megrendezésre harmadik alkalommal Tiszaföldváron a hidegvérű ménvizsga.
Annak a hidegvérű fajtának a ménvizsgája, amely 65 évvel ezelőtt kapott fajtaelismerést.
A ménvizsgát az idén 30. éves fennállását ünneplő Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület szervezte Nagy Ferenc homokréti ménesében.
A rendezvényt Dallos Gyula miniszteri biztos nyitotta meg.
A ménvizsgára 17 ménjelölt került beutalásra, melyből 16 meg is érkezett a meghirdetett időpontra. A 16-ból a küllemi bíráló bizottság egy jelöltet alkalmatlannak ítélt meg. 15 ménjelölt tett eredményes vizsgát, melyből 4 egyed minősült II. osztályba, 5 egyed I/II. osztályba, 5 egyed I. osztályú minősítést kapott, és a Tiszaföldvár 303 Dani nevű, 2016. 04. 15-én született mén kapott elit osztályzatot.
Örvendetes, hogy a ménvizsgán több olyan veszélyeztetett ménvonal fiatal képviselője került megmérettetésre, amely az elmúlt évek tenyésztői összefogásának sikereként könyvelhető el. Többek között a Belga 22-es ménvonalból 3 fiatal egyed is eredményes vizsgát tett. Az Ardenni 1-es, Belga-3-as, Belga 6-os és a Belga 25-ös ménvonalnak is jelent meg képviselője.
A ménvizsga szervezői optimális környezetet és feltételt biztosítottak a ménvizsga zavartalan lebonyolításához. A nagyszámú szakmai érdeklődő bizonyítja, hogy a rendezvény látogatottsága, ismertsége évről évre nő.
Az eseményen Jász-Nagykun-Szolnok megye több országgyűlési képviselője, valamint megyei vezetője is megjelent.