Gyászhír – Elhunyt Bisztricz Lajos tenyésztőtársunk

„Csak az hal meg, akit elfelejtenek.”

 Bisztricz Lajos (1953-2024)

Temetése 2024. május 18-án (szombaton) 11 órakor kezdődik a hoboli temetőben.

Nekrológ

Fájó szívvel és mély megrendüléssel értesültünk róla, hogy Bisztricz Lajos a magyar hidegvérű fajta kiváló tenyésztője és meghatározó alakja életének 71. évében elhunyt.

1953. június 14-én született a Somogy vármegyei Kaposváron.

Háromgyermekes gazdálkodó családban nőtt fel. Már gyermekkorában megtanulta a rend, a fegyelem, a pontosság szeretetét és a lóval való bánásmód minden fogását.

1974-ben megházasodott és két fiúgyermek boldog édesapja lett. Később három lány és egy fiú unokának imádott nagyapja volt. A Szigetvár melletti Hobolon élt és gazdálkodott szerető családjával együtt. Fiaival Lajossal és Zoltánnal a közös családi gazdaságukban magyar hidegvérű lótenyésztéssel, szántóföldi növénytermesztéssel, valamint charolais és limousin fajtájú húshasznú anyatehén tartással foglalkoznak. 1980 óta tudatosan tenyésztik a magyar hidegvérű lovakat, 100 egyedszám feletti magán ménesükben. Kimagasló szakmai munkájának köszönhetően Magyarország legsikeresebb és legmeghatározóbb magyar hidegvérű lótenyésztője volt!

Kiváló szakmai és baráti kapcsolatokat alakított ki francia, szerb, horvát, olasz, bolgár és székely lótenyésztőkkel is. Neve fogalommá vált a lótenyésztők körében! Sikeres tenyésztői munkájának köszönhetően a legtöbb magyar hidegvérű fedezőmént tenyésztette a fajta számára. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület tenyésztői Bizottságának hosszú éveken át elnöke volt. Kiemelkedő szakmai munkájával maradandót és követendőt alkotott, melyre mindannyian büszkék vagyunk. Kitűnő tenyésztői munkája elismeréseként 2015. évben Magyar Lóért, majd 2016. évben a Magyar Hidegvérű Lóért Díjban részesült. Legfontosabb szakmai célként fogalmazta meg a magyar hidegvérű fajtát tenyésztők összefogását, egyesítését, szakmai tevékenységük támogatását és megszervezését.

Törekvései között szerepelt a magyar hidegvérű fajta genetikai értékeinek javítása, használati értékeinek megőrzése, a fajta fenntartása, nemesítése, valamint a fajtán belüli sokféleség bővítése is. Töretlen elkötelezettséggel és lelkesedéssel készült mindig a nagycenki, a parádi, majd később a kaposvári és a tiszaföldvári ménvizsgákra. Továbbá a hódmezővásárhelyi, szentlőrinci, kaposvári, budapesti országos kiállításokra és tenyészszemlékre is, amelyeken kimagasló eredményeket, helyezéseket értek el saját tenyésztésű magyar hidegvérű lovaikkal. Nagyon jól ismerte a magyar hidegvérű lovak származását, a ménvonalakat, a kancacsaládokat és nagy lexikális tudással rendelkezett.

Példaértékű és elévülhetetlen tenyésztői munkájának öröksége, hogy hazánkban kialakult egy konszolidált és tetszetős küllemű, jól használható magyar hidegvérű fajta.

Bisztricz Lajos közel 50 évet dolgozott a magyar hidegvérű lótenyésztés szolgálatában.

2024. május 9-én hunyt el. Halálával a magyar hidegvérű lótenyésztés egy jeles egyénisége távozott tőlünk. Emléke a magyar hidegvérű lótenyésztők között tovább él!

 

Nyugodjon békében!

Kassanin Milán